Koolitus “CREATIVE AND CRITICAL MIND”. Málaga, Hispaania. 27.-31.05.2024

Juunikuu viimasel nädalal käisid kaheksa Reumaliidu tegusat liiget Hispaanias, kus osalesime organisatsiooni iDevelop Training poolt korraldatud koolitusel. Kursusel õpiti kuidas arendada loovust, kaasata inimesi ja arendada enda kriitilist mõtlemist. 

Päevad algasid rühmatöödega, kus õpetati kaasamistehnikaid: tutvumine, üksteise öeldu meeldejätmine, paarilistega info vahetamine, üksteise kirjeldamine jms. Selline päeva algus loob õdusa õhkkonna ja murrab barjääre. Igaüks meist tuleb loengusse või tööle oma infoga ja sellised tehnikad aitavad päeva alguses mõttemaailma ühtlustada.

Räägiti õpetamise alustaladest ja tuletati meelde, et igaüks peab olukorra hindamiseks suutma end teise rolli panna. Ka õpetaja õpilase omasse. Klassiruumis nihutati laudi mitu korda päevas. See lõi võimaluse erinevaid situatsioone läbi mängida ja muuhulgas ka paarilisi vahetada.

Eraldi loeng oli pühendatud enneagrammidele, mida analüüsisime igatüht eraldi kui ka suhestumist teistega aluseks võttes.

Kriitilise mõtlemise päeval vaatasime Taani filmi Insta elust (Are you living Insta Lie?) ja sellest, kuidas sotsiaalmeedias nähtu on meie reaalsust muutnud. 

Igale teooriaosale järgnes praktiline töö, et kuuldut kinnistada. See oli nii ka stereotüüpide loengus, kus tegime läbi huvitava mängu stereotüüpidest ja nende rollist meie maailmapildis.

Oluline mõte, mis jäi läbivalt meelde – püüa leida aega endaga kohtumiseks (“Date yourself!”) ja nii iga päev.

KOKKUVÕTVALT ÕPPISIME:

– kuidas grupitöödes inspireerida loovust;

– osata kriitiliselt olukordi hinnata:

– kuidas sotsiaalmeedias nähtu muudab meie otsuseid;

– stereotüüpide rolli hinnangute andmises:

– aktiivset kuulamist;

– erinevaid lõõgastumise tehnikaid;

– väljendusoskuse arendamist;

– neurolingvistikat, absoluutset reaalsust, interpretatsiooni ja emotsiooni mõju;

– vaba aja rolli meie igapäevases elus ehk kuidas kohtuda iseeendaga.

MULJEID OSALEJATELT

ÕIE:

Malagas meeldis väga. Koolitusgrupiga sulandusime kokku nagu üks pere ja väga kurb oli viimasel koolipäeval lahku minna.  Väga meeldis ka meie õppejõud, kes oli väga mõistev, hooliv ja empaatiline.

Kasutada saan kõike seda materjali töötades kogemusnõustajana ja ka olles kogemusnõustaja Eesti Reumaliidus ja Reumatoloogia Tervisespetsialistide Seltsis. Neid materjale ja kogemusi saan kasutada ka  Lääne-Viru Reumaühingus, olles seal juhatuseliige ja viies läbi erinevaid üritusi.

Koolitus oli väga asjalik ja arendav.  Olen südamest tänulik, et sain osaleda nii meeldival reisil.

MARIKA:

Koolitus oli väga kasulik ning hea ülesehitusega. Kõike saan kasutada nii enda igapäevaelus kui Reumaliidu nimel, kui teen Reumatroppi kohtumisi või postitusi reumatoidartriidi tugigrupi FB grupis.

Tervise tõttu on loovus meile oluline, samas ei tohi kaotada ka kriitilist meelt nagu koolitusel õpetati. Kõik sotsiaalmeedias leiduv ei ole tõsi, tuleb osata näha ka nn kaadri taha. Põnev oli ka fotojaht pargis ette antud teemadel – sai loovalt mõelda ning liikmetega fotosid teha. Jooksvalt tegime koolitusel ka mitmeid mindfullness harjutusi, et harjuda rohkem kohal olema, tähele panema, märkama.

FOTOD: Eesti Reumaliit